Obnova Květné zahrady a Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži

Nestává se často, aby se síť PPP PRO zabývala dvakrát stejnou akcí. Projekt obnovy Květné zahrady si však tuto pozornost bezesporu zasloužil.

Poprvé jsme zavítali do Kroměříže v rámci projektu PPP PRO v červenci 2013. V rámci diskusního setkání a na něj programově i zaměřením navazující analýzy projektu památkové obnovy byla pozornost samozřejmě věnovaná také projektu Národního centra zahradní kultury v Kroměříži a aktuálně probíhající obnově dvojice historických zahrad – Podzámecké a Květné zahrady – zapsaných spolu s rezidenčním sídlem olomouckých biskupů a arcibiskupů v Kroměříži pro svůj mimořádný význam na seznam UNESCO.

V této době právě vrcholící práce na obnově Květné zahrady dospěly na podzim roku 2014 ke svému zdárnému konci slavnostním znovuotevřením celého areálu, což bylo také skvělou příležitostí pro jeho opětovnou návštěvu. Stalo se tak v rámci semináře pořádaného v úterý 21. dubna 2015. Předmětem semináře nebylo jen představení dokončené, mimořádně zdařilé obnovy objektů, ale i historický vývoj Květné zahrady v dobovém kontextu a současné edukační aktivity centra. Účastníci měli možnost diskutovat s přizvanými odborníky Mgr. Janem Obšivačem, Ing. Lenkou Křesadlovou PhD. a Mgr. Petrem Hudcem.

Fotogalerie: Diskusní setkání č. 18

Všechny fotografie ds18_03.jpg ds18_04.jpg