Mladí restaurátoři se sešli na konferenci v Litomyšli

Platforma PPP PRO se v rámci udržitelnosti projektu stala spoluorganizátorem 9. ročníku konference Muzea, památky a konzervace, která se konala ve dnech 20. – 21. května 2014 v Litomyšli. Tato konference pro rok 2014 vystřídala konferenci Interdisciplinarita v péči o kulturní dědictví. Cílem konference Muzea, památky a konzervace 2014 bylo vytvořit příležitost pro setkání studentů a mladých odborníků z oblasti péče o kulturní dědictví. Do Smetanovy Litomyšle dorazila stovka účastníků, která se mohla seznámit s třiceti příspěvky studentů z bakalářských, magisterských i doktorských programů. Tématem letošního setkání byla Péče o kulturní dědictví. Hovořilo se o restaurování uměleckých a uměleckořemeslných děl, obnově stavebních památek či aktuálních trendech v koncepci péče o památky.

Příležitost pro budoucí profesní praxi

„Letošní ročník konference hodnotím velmi kladně. Podařilo se nám naplnit hlavní cíl akce, a to uspořádat setkání studentů, budoucích restaurátorů, konzervátorů, technologů, památkářů, architektů a umožnit jim jednu z prvních příležitostí pro výměnu informací, poznatků a trendů z oboru, ale také navázat kontakty a vytvořit vazby do budoucí profesní praxe,“ pochvaluje si setkání mladých odborníků Mgr.art. Luboš Machačko z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice. Na konferenci se setkali odborníci z různých oborů, neboť obnova památek je disciplína multiprofesní a spolupráce mezi všemi zainteresovanými obory je zásadním předpokladem pro úspěšnou obnovu jakéhokoli objektu.

Čísla „hovoří“ o úspěchu

O úspěchu akce mezi studenty a čerstvými absolventy svědčí fakt, že v současné době, kdy se podobných oborových konferencí každý rok organizuje celá řada, si cestu do Litomyšle našlo přes 110 posluchačů a na konferenci se přihlásilo na 50 kvalitních příspěvků od autorů z šesti vysokých škol. „Vybrat těch třicet příspěvků, které byly ve Výstavním sále prezentovány, nebylo vůbec jednoduché,“ ukazuje na kvalitu prezentací Luboš Machačko.

Nejlepší se vybírá špatně

Jednoduché nebylo ani vypíchnout nejzajímavější, či něčím výjimečnou prezentaci, protože přednesené referáty se vyznačovaly vysokou kvalitou. Přesto Mgr. Machačko upozornil například na prezentaci Zuzany Wichterlové a Kateřiny Krhánkové z Fakulty restaurování, které hovořily o sgrafitové výzdobě na fasádě měšťanského domu ve Slavonicích. „Obnova by byla nemyslitelná bez příkladné spolupráce mezi restaurátory a historikem umění, kterému se podařilo vyhledat všechny relevantní historické předlohy pro rekonstrukci sgrafitové výzdoby,“ vyzdvihuje náročnost práce restaurátorů Luboš Machačko. K excelentním příspěvkům se zařadil i ten od Hany Čobanové, rovněž z domácí Fakulty restaurování, který byl přednesen v rámci univerzitního projektu BRAVO a ve kterém studentka shrnula závěry archivního a restaurátorského průzkumu kaple sv. Isidora v Křenově. Blýskly se i zahraniční kolegyně, architektky ze Slovenské republiky, Katarína Palgutová a Zuzana Ondrejková, které se věnovaly nezastupitelné roli architekta v procesu obnovy stavebních památek.

Studenti ze všech koutů

Konference se účastnila stovka studentů téměř ze všech vysokých škol v České republice poskytujících vzdělání v oblasti péče o památky. Kromě studentů Fakulty restaurování přednesli své příspěvky i zástupci Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Masarykovy univerzity v Brně, Slezské univerzity v Opavě, ale také Akademie výtvarných umění v Praze či Vysoké školy ekonomické v Praze. A nechyběli ani studenti ze Slovenska.

Fotogalerie: Diskusní setkání č. 1

Všechny fotografie ds-05.JPG ds-04.JPG